Donderdag 14 november 2019
Donderdag 14 november 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alles over het Formule 1-seizoen 2019

Alles over het Formule 1-seizoen 2019

Lees in dit dossier alles over Max Verstappen en het F1-seizoen 2019 dat op 17 maart in het Australische Melbourne van start gaat.

Nieuwsoverzicht

Wat is er veranderd in 2019 in de Formule 1?

De meest opvallende wijziging van komend F1-seizoen zit in de vleugels van de auto's. De voor- en achtervleugels worden vereenvoudigd en breder gemaakt. Dit zou voor minder 'vuile lucht' moeten zorgen, waardoor de auto's dichter achter elkaar kunnen rijden en makkelijker kunnen inhalen.
De termen supersoft, ultrasoft en hypersoft zijn vanaf dit seizoen verleden tijd. Bandenleverancier Pirelli neemt bij iedere Grand Prix drie bandensoorten mee: een zachte, een medium en een harde compound. Dit zou het bandenreglement voor de Formule 1-fans eenvoudiger moeten maken.
Goed nieuws voor Max Verstappen, die door zijn lengte (1.80 m) een van de zwaardere coureurs op de grid is. Vanaf 2019 mogen de auto's iets zwaarder zijn dan in de voorgaande jaren. Daar waar de coureur en auto in de afgelopen seizoenen minstens 734 kilogram moesten wegen, wordt het gewicht van auto en coureur losgetrokken. Iedere rijder moet inclusief veiligheidssystemen (helm en riemen) minstens 80 kilogram wegen. De lichtere coureurs die dit gewicht niet halen moeten dit aanvullen met ballast.

Geld in de Formule 1

De financiële afspraken tussen de teams en de bazen van de Formule 1 zijn vastgelegd in het 'Concorde Agreement'. Het huidige contract is opgezet door de inmiddels vertrokken F1-baas Bernie Ecclestone en dateert uit 2009. Eind 2020 loopt deze verbintenis af.
Teams die in de afgelopen drie jaar minstens twee seizoenen hebben deelgenomen aan het Formule 1-kampioenschap krijgen startgeld dat wordt betaald uit tv-inkomsten, circuit-adverteerders en algemene Formule 1-sponsoren. In 2018 waren die inkomsten goed voor in totaal 279 miljoen euro. Omdat alle huidige teams minstens twee jaar actief zijn in de Formule 1, ontving iedere renstal een startbedrag van 27,9 miljoen euro.

Grand Prix Verenigde Staten

GP-spel

GP-spel
Speel mee met het leukste GP-managerspel van Nederland en win mooie prijzen.

Overzicht wereldkampioenen F1

Tip de redactie